
Idared
Descriere Pom: vigoare medie
Fruct
Formă: sferic turtite, destul de asimetrice
Epidermă: subţire, galbenă ca paiul este acoperită aproape în întregime cu roşu zmeuriu, viu, cu dungi late roşii-intens
Pulpă: albă, destul de consistentă, foarte fină, suculentă
Gust: acidulat -dulce, cu aromă intensă, de calitate foarte bună pentru masă
Recoltare: octombrie iar fructele se păstrează şi se consumă din noiembrie până în aprilie-mai.
Productivitate: bună
Origine: Obţinut din încrucişarea soiului Jonathan x Wagner iar în cultură a fost introdus în anul1942. La noi în tară a fost autorizat în anul 1979.

Ionathan
Descriere Pom: vigoare medie – mare, cel mai extins soi din lume
Fruct
Formă: sferica spre tronconica
Epidermă: galben – auriu, acoperit partial sau in totalitate cu rosu
Calibru: 170 – 200 g
Pulpă: alba – galbuie, fina, potrivit de crocanta si destul de suculenta
Gust: dulce, usor acidulat, intens aromat
Recoltare: În zona de sud la începutul lunii septembrie si în zonele de deal în luna octombrie.
Productivitate: bună
Origine: SUA

Starkrimson
Descriere Pom: vigoare mica , coroana neregulata si largă
Fruct
Formă: conica – cu 5 coaste si creste proeminente,cu tendinta spre forma ”botului de iepure”
Epidermă: netedă , relativ tare, avand culoarea rosu-violaceu intens
Calibru: 200-225 g
Pulpă: alb – verzuie , consistenta , fina si granulata ; devine făinoasă la supracoacere
Gust: dulce , lipsit de aciditate cu aroma intensa de pepene galben
Aprecieri generale: fructele sunt rezistente la transport si pot fi pastrate circa 6-7 luni de la recoltare
Recoltare: Epoca de maturare: octombrie
Productivitate: mare
Origine: SUA ,anul 1958

Golden Delicious
Descriere Pom: vigoare medie
Fruct
Denumire stiintifică: Malus domestica
Formă: ovoidală, atenuată la vârf; uşor costată spre cavitatea calicială
Epidermă: verde – gălbuie spre galbenă – aurie, parţial suflată cu roşu; netedă, uneori cu urme de rugină
Calibru: 120 – 150 g
Pulpă: galbenă, crocantă, fină si suculentă
Gust: dulce cu aciditate slabă; puternic şi caracteristic aromată
Aprecieri generale: soi bun polenizator pentru toate soiurile; foarte sensibil la rapăn şi mediu rezistent la făinare.
Recoltare: Epoca de maturare: sfârşit de septembrie
Productivitate: medie
Origine: SUA